![](/media/lib/208/n-mitochondria-49316c51df2d1bac31c3f403ffaec802.jpg)
Podczas odchudzania we krwi występują przeciwcukrzycowe czynniki
7 stycznia 2016, 12:10Czynniki z krwi szczurów, którym zmniejszono liczbę podawanych kalorii, mogą modyfikować działanie mitochondriów komórek wytwarzających insulinę. Ma to korzystny wpływ na uwalnianie insuliny pod wpływem glukozy, a także chroni komórki przed gluko- oraz lipotoksycznością.
![](/media/lib/259/n-zab-ae741b6df65cd5eacf82c99ca502ecb6.jpg)
Neandertalczycy z chłodnych stepów też jedli rośliny
28 października 2016, 11:59Neandertalczycy zamieszkujący chłodne regiony jedli o wiele więcej roślin niż dotąd sądzono. Takie wnioski wypływają z badań płytki nazębnej, przeprowadzonych przez Roberta Powera z Uniwersytetu w Lejdzie.
![](/media/lib/293/n-1208975719_978277-d6eb3b82bb47c409381b9223c0eae7a9.jpeg)
Zmiany w diecie mogą wydłużyć życie chorych z parkinsonem
24 listopada 2017, 15:46Utrata wagi przez pacjentów z chorobą Parkinsona (ChP) skraca długość życia, a także zwiększa ryzyko demencji i bycia zależnym od innych.
![](/media/lib/327/n-losos-274b31a8fe2357bf2acd7aac769ce152.jpg)
Tłuste ryby zmniejszają objawy astmy u dzieci
5 listopada 2018, 14:47Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, zmniejsza objawy astmy u dzieci.
![](/media/lib/103/n-surowe-mieso-99a4ca88efcf6c49cb40f5510d4b2194.jpg)
Pod pewnymi względami białe mięso jest równie szkodliwe co czerwone
5 czerwca 2019, 09:45Wbrew powszechnemu mniemaniu czerwone i białe mięso mają taki sam negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dowiadujemy się z najnowszego numeru American Journal of Clinical Nutrition.
![](/media/lib/413/n-persymona-9415ec77916952511d0eeacbff2745f9.jpg)
Przeciwutleniacze z proszków ze skórki czy wytłoczyn wspierają wzrost korzystnych bakterii mikrobiomu
24 lipca 2020, 10:30Odpady pozostałe po przetwarzaniu borówek czy persymony (kaki) można wykorzystać do produkcji proszków bogatych w przeciwutleniacze, które będą korzystnie oddziaływać na mikroflorę jelit. Wyniki badań hiszpańskiego zespołu ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
![](/media/lib/522/n-badanie-3a912f661aee23b37086f6d4518ed2c8.jpg)
Wrocław: trwają badania nowego leku na atopowe zapalenie skóry u psów
10 października 2022, 17:11Specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry (AZS) u psów. Choroba ta występuje u ponad 28% populacji psów w naszym kraju; w 2021 r. ustalono to podczas badań przeprowadzonych w wybranych lecznicach. Niestety, weterynarze dysponują jedynie lekami działającymi objawowo.
Tłuste jedzenie w czasie ciąży nie służy płodowi
15 września 2006, 09:21Amerykańscy naukowcy ostrzegają, że mamy, które w czasie ciąży jedzą bogate w tłuszcze, kaloryczne posiłki, zwiększają ryzyko wystąpienia u dziecka chorób wątroby. Ryzykują, że ich bobas zachoruje w późniejszym życiu na cukrzycę lub będzie otyły.
Grubi od środka
13 maja 2007, 09:45Szczupli ludzie mogą być "grubi od środka". Oznacza to, że ich narządy wewnętrzne są otoczone warstwą tłuszczu, a oni sami są zagrożeni różnymi chorobami.
![](/media/lib/27/1210579913_318168-1f6118a20e9f051d8230be100a7c28d3.jpeg)
Mleczna cukrzyca?
12 maja 2008, 08:11Niewykluczone, że przygotowane na bazie mleka krowiego odżywki dla dzieci mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1. (Journal of Proteome Research).